[ oracle ] ODAC

Since we have to use `Oracle Objects for OLE` we installed `ODAC`.

After we installed `ODAC 11.2.0.2.1 with Oracle Developer Tools for Visual Studio [ ODAC112021.zip ]`  ( not `ODAC 11.2.0.2.1 with Xcopy Deployment` ), I face some problems, and here is the solution.

Problem 1

After I installed

I face, oracle connection error

An error was encountered performing the requested operation:  IO Error: The Network Adapter could not establish the connection  Vendor code 17002

then I start LSNRCTL

LSNRCTL START

Error

TNS-12560: TNS:protocol adapter error
TNS-00530: Protocol adapter error

Solution 1

I forgot that I have to `run as administrator`,

LSNRCTL START

Problem 2

Now new error

An error was encountered performing the requested operation:

Listener refused the connection with the following error:
ORA-12505, TNS:listener does not currently know of SID given in connect descriptor

Vendor code 12505

The result of lsnrctl services

C:\Windows\system32>lsnrctl services

LSNRCTL for 32-bit Windows: Version 11.2.0.2.0 - Production on 28-ต.ค. -2013 09:
18:42

Copyright (c) 1991, 2010, Oracle.  All rights reserved.

Connecting to (DESCRIPTION=(ADDRESS=(PROTOCOL=IPC)(KEY=EXTPROC1)))
Services Summary...
Service "CLRExtProc" has 1 instance(s).
Instance "CLRExtProc", status UNKNOWN, has 1 handler(s) for this service...
Handler(s):
"DEDICATED" established:0 refused:0
LOCAL SERVER
Service "PLSExtProc" has 1 instance(s).
Instance "PLSExtProc", status UNKNOWN, has 1 handler(s) for this service...
Handler(s):
"DEDICATED" established:0 refused:0
LOCAL SERVER
The command completed successfully

I start all oracle service, the result is below

oracle_service_start

Result of tnsping

C:\oraclexe\app\oracle\product\11.2.0\server>tnsping xe

TNS Ping Utility for 32-bit Windows: Version 11.2.0.2.0 - Production on 28-ต.ค.
-2013 10:47:39

Copyright (c) 1997, 2010, Oracle.  All rights reserved.

Used parameter files:
C:\oraclexe\app\oracle\product\11.2.0\server\network\ADMIN\sqlnet.ora

Used TNSNAMES adapter to resolve the alias
Attempting to contact (DESCRIPTION = (ADDRESS = (PROTOCOL = TCP)(HOST = User-PC)
(PORT = 1521)) (CONNECT_DATA = (SERVER = DEDICATED) (SERVICE_NAME = XE)))
OK (20 msec)

Sounds like ping is OK.

After Stop and start database, everything is OK.

TIPS using SQLplus

sqlplus / as sysdba
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s